Jak wybrać dobrą łubiankę na truskawki?

jak-wybrac-dobra-lubianke-na-truskawki

Truskawki to najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy. Od wielu lat, gdy tylko nadchodzi pora zbiorów, trafiają do wielu polskich domów, w których robione są z nich przeróżne przetwory czy też spożywane są na surowo. Aby jednak było to możliwe, należy zadbać o ich prawidłowy transport, ponieważ są to owoce miękkie i sokują w trakcie przewozu czy przechowywania. Dlatego sprawdzamy, jaka łubianka jest najlepsza na truskawki.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru łubianki na truskawki?

Truskawki są bardzo podatne na działanie czynników zewnętrznych. Aby dostarczyć je w jak najlepszym stanie, truskawki transportuje się w tzw. kobiałkach. Dzięki nim truskawki nie są narażone na urazy mechaniczne, ogranicza się ich ekspozycję na słońce oraz zapewnia im dopływ chłodnego powietrza. To sprawia, że truskawki docierają na miejsce niemal w takim samym stanie, w jakim zostały zerwane – zachowując jędrność, trwałość i walory smakowe oraz estetyczne.

Kobiałka na truskawki powinna być wykonana z trwałego tworzywa, które jest odporne na zgniecenie czy zdeformowanie oraz zapewniać stały przepływ powietrza. Po zbiorach należy je schładzać do temperatury nie niższej niż o 10°C od temperatury w momencie zbioru, aby nie skraplała się na nich para wodna, tworząc warunki do rozwoju grzybów i pleśni. Kobiałka powinna także mieć poręczny uchwyt, aby ich transport ręczny był wygodny i bezproblemowy.

Łubianka czy kobiałka, czyli z jakiego materiału wybrać koszyk na truskawki?

Łubianka to potoczna nazwa kobiałek, które zostały wykonane z łuszczki drzewnej. Choć są lekkie, poręczne i stosunkowo tanie, często wykorzystuje się je wielokrotnie, co może skutkować zatruciem pokarmowym u osób, które truskawki spożyją. Sok z owoców wnika w strukturę drewna, tworząc idealne warunki do rozwoju grzyba. Co więcej, używane wielokrotnie są niehigieniczne (łubianek nie sposób wyczyścić) i przez oszczędność handlowców często łatane są przy pomocy kleju bądź taśm, których nie powinno się stosować w kontakcie z żywnością.

Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych łubianek są kobiałki z tektury, produkowane np. przez firmę Euro Karton. Są od nich tańsze, łatwo je składować, a przy tym są wytrzymałe dzięki użyciu kilkuwarstwowej tekstury, najczęściej w gramaturze 500. Ich jednorazowe użycie minimalizuje rozwój grzybów i pleśni, a przy tym ich produkcja jest przyjazna środowisku. Zapewniają one także truskawkom niezbędne warunki do transportu i przechowywania. Na rynku dostępne są także kobiałki plastikowe, jednak z uwagi na wysoką cenę nie zyskały na popularności.