Wielka podróż przez świat winorośli – od szczepu do kieliszka

Wino jest alkoholem o bardzo długich tradycjach. Znane było już w starożytności pod wieloma szerokościami geograficznymi. Przez stulecia zmieniały się także metody wytwarzania tych trunków. Wciąż są dopracowywane, dzięki czemu smaki różnych rodzajów win są tak różnorodne.

Gdzie bierze swój początek produkcja wina? 

Jak łatwo się domyślić, najważniejsze w produkcji wina jest wybranie odpowiedniej winorośli. To jednak nie wszystko, ponieważ rosnąć będzie tylko wtedy tak, jak należy, jeżeli będą zagwarantowane odpowiednie warunki. A te ostatnie to region, gdzie będą rosły te rośliny. Kiście winogron dorastają wtedy, gdy mają zagwarantowaną odpowiednią glebę, nasłonecznienie, temperaturę i wilgotność powietrza. Tylko wtedy producenci mogą liczyć na sukces i liczyć na to, że ich wina półsłodkie, wytrawne lub półwytrawne będą się cieszyły uznaniem znawców, jeżeli proces produkcyjny od początku do końca będzie dobrze zaplanowany.

Jak wygląda proces produkcji wina w winiarni? 

Początek produkcji wina to właśnie winnica, która musi być odpowiednio zarządzana i w której hoduje się wybrane gatunki winorośli. Gdy już więc owoce dojrzewają, to wtedy kiście winogron są zrywane. Na kolejnym etapie trafiają do winiarni. Niezależnie od tego, czy finalnie mają to być wina półsłodkie, czy też wytrawne, zawsze w procesie produkcyjnym wykorzystuje się specjalistyczne urządzenia. Potrzebne są maszyny, które będą automatycznie oddzielać owoce od łodyg. Potem te pierwsze lądują w prasie. Jej zadaniem jest wyciskanie soku. Usuwane są natomiast pestki i skórki. Potrzebny jest tylko sok, który ma wylądować w ogromnych stalowych kadziach.

Na tym etapie w zależności od produktu finalnego dodawane są różne produkty. Niezbędne jest dodanie drożdży, aby mogła nastąpić fermentacja alkoholowa. Drożdże, które żywią się cukrem, który z kolei jest składnikiem soku owocowego, wytwarzają alkohol, a także dwutlenek węgla.

W czym przechowuje się wina półsłodkie lub wytrawne? 

To jak w konsekwencji będzie smakować wino i jaki będzie wydzielać aromat, uzależnione jest również od tego, w jaki sposób będzie składowany. Trunki te w zależności od tego, z jakimi materiałami mają kontakt, będą wchodzić w różne reakcje chemiczne. Zanim wino jest butelkowane, musi być przefiltrowane. Dzięki temu nie pozostają w nim żadne zbędne substancje, które mogłyby pogorszyć jakość wina. Do tego celu wykorzystuje się beczki. W beczkach dębowych wino jest starzone. W ten sposób nadaje się dodatkowe aromaty, co gwarantuje potem dodatkowe walory degustacyjne.