Wódka smakowa – jak powstaje i skąd bierze się jej popularność w polskich sklepach?

Polscy producenci wysokoprocentowych alkoholi z roku na rok poszerzają swoją ofertę. Wódki kolorowe coraz liczniej zapełniają półki sklepowe, to odpowiedź na zainteresowanie polskiego konsumenta. Według statystyk sprzedażowych, chętniej sięgamy po smakowe wódki niż ich czyste odpowiedniki, szczególnie zaś w kategorii butelek o małej pojemności. Czy zastanawialiście się kiedyś jak robi się wódkę smakową? W czym tkwi sekret jej popularności?

Jak zrobić wódkę smakową? To nie takie proste, jak nam się wydaje…

Gdyby dziś przeprowadzić ankietę, pytając przechodniów jak produkuje się wódki smakowe, wielu odpowiedziałoby bez wahania: poprzez połączenie soku owocowego i wódki czystej. To jednak mylne skojarzenie. Smakowe wódki powstają w kilku, nieco odmiennych od siebie procesach przemysłowych. Warto jednak już na tym etapie oddzielić wódki kolorowe od wódek smakowych – te drugie, które postanowiliśmy dla was omówić, to wódki, które posiadają aromat wybranych owoców lub ziół, nie zaś dodatek koncentratów. Aby bliżej przybliżyć temat, zaczerpnęliśmy wiedzy w firmie Alkohol-online.pl.

Alkohole smakowe produkowane są najczęściej z wykorzystaniem procesu maceracji. Poprzez ługowanie spirytus łączy się z ekstraktem, który wydobywa się z owoców lub ziół. Wódka smakowa, która jest produkowana właśnie w taki sposób to tzw. Żubrówka z kłosem. Te wódki smakowe powstają poprzez zalanie spirytusem specjalnego suszu, tzw. turówki, czyli odmiany traw.

Smakowa wódka może być produkowana jeszcze w inny sposób, np. za pomocą tzw. perkolacji. Polega to na powolny opadaniu kropel alkoholu na nośnik aromatyczny, np. skórkę owocową lub mieszankę ziół. W ten sposób alkohol powoli nabiera wartości aromatycznych, czyli rzeczonego „smaku”. Wódka smakowa powstaje czasem także w procesie infuzji. Nośnik aromatu umieszczony w komorze podlega działaniu próżni, przez co składniki alkoholu skutecznie i szybko uwalniają swój smak.

Smakowe wódki – w czym tkwi ich popularność?

Wódki smakowe cenione są przez konsumentów za swoje walory aromatyczne. Nadają się jako główny składnik wielu drinków i koktajli. Z reguły wódka smakowa ma mniejszą zawartość alkoholu, a także dodatki w postaci oryginalnych, kwaśnych aromatów, takich jak cytryna, żurawina czy czarna porzeczka.

Ich popularność można porównać do obserwowanego ostatnio wzrostu zainteresowania piwami smakowymi. Producenci browarów z roku na rok poszerzają swoją ofertę aromatyzowanych piw, a klienci chętnie po nie sięgają, w poszukiwaniu czegoś nowego, nieznanego – z myślą o odmianie, przełamaniu rutyny. Smakowe wódki wpisują się poniekąd w ten trend rynkowy i nic nie wskazuje na to, by miały utracić swoją popularność. To dobry znak zarówno dla polskich producentów alkoholi smakowych, jak i dla producentów owoców i ziół, wykorzystywanych do ich produkcji. Czynnikiem hamującym zaś może okazać się przewidywany wzrost akcyzy oraz podatków od tzw. małpek czyli wódki smakowe w butelkach o pojemności 100 i 200 ml.

Wódka smakowa – z czym pić?

Alkohole smakowe mają tę cechę, że największa wartość aromatyczna jest nieco skryta. Dlatego wódki smakowe nie są podawane zbyt mocno zmrożone, bo utrudnia to doznania smakowe. Alkohole te serwuje się często solo, w formie tzw. shotów, w wysokich kieliszkach. Można oczywiście próbować łączyć smakowe wódki z sokami, jednak wtedy subtelne aromaty owocowe mogą nam zwyczajnie umknąć. Jednym ze sprawdzonych połączeń soku z wódką smakową jest serwowanie wspomnianej wcześniej żubrówki z kłosem wraz z dobrej jakości sokiem jabłkowym.