Uzdatnianie wody w kranie – czyli jak samemu polepszyć walory smakowe i mineralne wody w domu.

szklanka_wody_wpadajaca_truskawka

Przesycona minerałami woda wytrąca ich nadmiar, co prowadzi do gromadzenia się osadu w zlewie, rurach, wannie, armaturze i na naczyniach. Niestety jest on trudny do rozpuszczenia, a ponadto wiąże się z koniecznością używania silnych detergentów, jak i szorowania, co często skutkuje zniszczeniem powierzchni. Oprócz tego woda wysoko zmineralizowana ma gorsze walory smakowe. Aby pozbyć się nadmiernego kamienia, można zastosować uzdatniacz do wody.

Kiedy uzdatnianie wody okazuje się niezbędne?

W Polsce przeważa woda średnio twarda i twarda, w niektórych obszarach kraju dostępna jest tylko woda bardzo twarda (powyżej 21 dH). Z wody średnio miękkiej (3-7 dH) mogą korzystać nieliczny mieszkańcy rejonów zlokalizowanych przede wszystkim na południu kraju. Wodą twardą nazywa się tą o wysokiej zawartości związków wapnia oraz magnezu. Pierwiastki te ulegają łatwej krystalizacji, a co za tym idzie, skutkują powstawaniem osadów. Znajdują się one właściwie wszędzie tam, gdzie woda ma kontakt z daną powierzchnią (prysznic, czajnik, pralka itp.). Temu zjawisku można przeciwdziałać poprzez montaż specjalnego urządzenia służącego do eliminacji nadmiaru wapnia i magnesu. Zmiękczacze wody są proste w obsłudze i skuteczne w swoim działaniu. Użytkownik musi jedynie pamiętać o dosypywaniu do zasobnika pastylek soli, której zadaniem jest regeneracja złoża, przez które przepływa woda.

Uzdatniacz wody do domu to sprzęt przydatny nie tylko w przypadku wody pobieranej z wodociągów, ale również z własnego ujęcia. W tym drugim wypadku problemem okazuje się nie tylko nadmierna twardość wody, ale też zbyt wysoka zawartość związków żelaza oraz manganu. Dochodzi wtedy do pogorszenia jej barwy, klarowności i walorów smakowych. Warto pamiętać, że osady zalegające w instalacji utrudniają przepływ wody, jak i przyczynia się do rozwoju kolonii bakterii. Uzdatnianie wody jest procesem znacząco poprawiającym jej jakość.

Jak działają zmiękczacze wody?

Mechanizm działania zmiękczaczy do uzdatniania wody bazuje na zasadzie wymiany jonowej. Proces ten skutecznie zmniejsza ilość jonów wapnia i magnezu w wodzie. Dzieje się tak poprzez reakcję zachodzącą między żywicą jonowymienną a wodą. W czasie kontaktu jony powodujące twardość wody są wymieniane na neutralne jony sodu. Cały proces przeprowadzany jest na specjalnej kationitowej żywicy regeneracyjnej NaCl. W tym celu stosuje się dwa rodzaje żywic, a więc te monosferyczne (ta sama wielkość ziaren) i polisferyczne (różne uziarnienie). Proces wymiany jonowej składa się z pewnych etapów. Najpierw jonu transportowane są z roztworu do ziaren żywicy jonowymiennej, podczas przepływu wody surowej przez kolumnę filtracyjną z żywicą kationitową.

Na powierzchni ziaren dochodzi do wymiany jonów, wówczas woda pozbywa się jonów wapnia oraz magnezu. Zamieniane są one na jony sodu, które do tej pory były połączone z ziarnem żywicy. Następnie zmiękczona już woda transportowana jest do instalacji. Po zużyciu pełnej pojemności jonowymiennej żywicy dochodzi do regeneracji zmiękczacza. Proces ten polega na ponownym uzupełnieniu żywicy jonami sodu oraz odprowadzeniu jonów wapnia oraz magnezu razem z wodą popłuczną do ścieku.

Uzdatnianie wody w domu- jak dobrać odpowiednie urządzenie?

Przy wyborze sprzętu, który uzdatni wodę należy wziąć pod uwagę pewne kwestie. Istotne jest zwłaszcza to, jakie będzie zapotrzebowanie na wodę, ile osób będzie korzystało ze zmiękczacza, oraz to, ile wody domownicy zużywają na co dzień. Po udzieleniu odpowiedzi na ten pytania, można przejść do wyboru danego modelu. Aby uzdatnianie wody w domu dało pożądane efekty, warto przyjrzeć się takim parametrom jak: jakość głowicy sterującej, ilość złoża czy dodatkowe funkcjonalności. Nie bez znaczenia jest także wybór samego producenta urządzenia. Dobrze jeśli będzie on znany i ceniony na rynku. Propozycji jest wiele, a wysokiej jakości produkty i akcesoria do uzdatniania wody można znaleźć na mateomarket.pl. Atutem takiego sprzętu jest też długa gwarancja, która świadczy o jego jakości.

Uzdatniacz do wody pitnej- jakie ma zalety?

Uzdatniacz do wody pitnej niesie ze sobą wiele korzyści. Nie tylko zmiękcza wodę, ale także jest w stanie ją filtrować, demineralizować i dezynfekować. Wśród najważniejszych zalet jego używania można wymienić:

  • przeciwdziałanie gromadzeniu się kamienia w pralce i czajniku, co wspiera ich bezproblemową pracę,

  • eliminacja problemów z osadami na ścianach kabin prysznicowych i armaturze sanitarnej,

  • poprawa walorów smakowych potraw i napojów,

  • łatwiejsze sprzątanie łazienek, kuchni, jak i zmywanie naczyń,

  • ograniczenie zużycia środków czyszczących, piorących i myjących (miękka woda działa korzystnie na stan włosów i skóry, a także pranie bo łatwiej wypłukuje proszek),

  • zapobiegają tworzeniu się kamienia kotłowego, co przyczynia się do sprawnego działania kotłów, jak i wydłuża okres ich eksploatacji.

Oprócz tego, takie urządzenia są polecane alergikom. Co ważne, modele kompaktowe nie zajmują wiele miejsca, a ich konserwacja jest prosta.