
Tokoferol uważany jest za substancję o aktywności witaminy E. Jest on silnym przeciwutleniaczem cechującym się pozytywnym wpływem na stan skóry, wzrok, układ krążenia, koncentrację i wiele innych. Ze względu na swoje właściwości, znalazł on zastosowanie jako konserwant kosmetyków i żywności – przeciwdziała jełczeniu tłuszczów. Ponadto tokoferole w postaci dodatków do żywności (E306-E309) są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Tokoferol – czym jest?
Tokoferole wraz z tokotrienolami tworzą witaminę E – każdy z tokotrienoli i tokoferoli w pewnym stopniu wykazuje aktywność biologiczną charakterystyczną dla witaminy E. Witamina ta po raz pierwszy została wyizolowana w 1936 roku z oleju kiełków pszenicy. Obecny stan wiedzy pozwala stwierdzić, iż jest ona mieszanką tokoferoli i tokotrienoli.
Ponadto pierwsze z wyżej wymienionych elementów obejmują całą grupę związków:
- alfa-tokoferol (wykazuje najsilniejszą aktywność),
- beta-tokoferol,
- delta-tokoferol,
- gamma-tokoferol.
Tokoferole zaliczane są do związków organicznych. Końcówka „-ol” w nazwie sugeruje, iż należą one do grupy alkoholi. Są one jednymi z najsilniejszych naturalnych utleniaczy. Ich antyoksydacyjne właściwości wynikają ze struktury związku – zawartość grupy hydroksylowej w pierścieniu chromanolu.
Na podstawie badań wykazano, iż naturalna postać tokoferolu (D-alfa-tokoferol) jest dużo łatwiej i skutecznej przyswajalna od jego syntetycznego odpowiednika (DL-alfa-tokoferol).
Tokoferol – źródła
Tokoferole to substancje rozpuszczalne w tłuszczach, które występują w surowcach roślinnych (olejach), częściach roślin posiadających tłuszcz oraz tłustych produktach zwierzęcych. Ponadto, naturalna witamina E znajduje się w :
- oleju rzepakowym,
- olej słonecznikowym,
- oleju sojowym,
- ziarnach zbóż,
- oliwie z oliwek,
- kiełkach pszenicy i innych zbóż,
- migdałach,
- orzechach,
- zielonych warzywach liściastych,
- maśle,
- awokado,
- rybach,
- żółtkach jaj.
Tokoferol a zdrowie
Tokoferole posiadają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jako przeciwutleniacze chronią przed uszkodzeniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów zawartych w błonach komórkowych każdej komórki ciała oraz przed ich oksydacją. Tokoferole biorą również udział w procesach metabolicznych. W postaci przeciwutleniacza tokoferol neutralizuje wolne rodniki, w konsekwencji spowalniając procesy starzenia się. Badania naukowe wykazały, iż chroni on organizm przed powstawaniem nowotworów i miażdżycy. Ponadto witamina E jest stosowana w leczeniu chorób serca. Wspiera ona transport tlenu do komórek, zmniejsza krzepliwość krwi orz wzmacnia naczynia krwionośne.