Tokoferol – ogólna charakterystyka

Natural Foods high in a vitamin E. Flat lay

Tokoferol uważany jest za substancję o aktywności witaminy E. Jest on silnym przeciwutleniaczem cechującym się pozytywnym wpływem na stan skóry, wzrok, układ krążenia, koncentrację i wiele innych. Ze względu na swoje właściwości, znalazł on zastosowanie jako konserwant kosmetyków i żywności – przeciwdziała jełczeniu tłuszczów. Ponadto tokoferole w postaci dodatków do żywności (E306-E309) są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.

Tokoferol – czym jest?

Tokoferole wraz z tokotrienolami tworzą witaminę E – każdy z tokotrienoli i tokoferoli w pewnym stopniu wykazuje aktywność biologiczną charakterystyczną dla witaminy E. Witamina ta po raz pierwszy została wyizolowana w 1936 roku z oleju kiełków pszenicy. Obecny stan wiedzy pozwala stwierdzić, iż jest ona mieszanką tokoferoli i tokotrienoli.

Ponadto pierwsze z wyżej wymienionych elementów obejmują całą grupę związków:

  • alfa-tokoferol (wykazuje najsilniejszą aktywność),
  • beta-tokoferol,
  • delta-tokoferol,
  • gamma-tokoferol.

Tokoferole zaliczane są do związków organicznych. Końcówka „-ol” w nazwie sugeruje, iż należą one do grupy alkoholi. Są one jednymi z najsilniejszych naturalnych utleniaczy. Ich antyoksydacyjne właściwości wynikają ze struktury związku – zawartość grupy hydroksylowej w pierścieniu chromanolu.

Na podstawie badań wykazano, iż naturalna postać tokoferolu (D-alfa-tokoferol) jest dużo łatwiej i skutecznej przyswajalna od jego syntetycznego odpowiednika (DL-alfa-tokoferol).

 

Tokoferol – źródła

Tokoferole to substancje rozpuszczalne w tłuszczach, które występują w surowcach roślinnych (olejach), częściach roślin posiadających tłuszcz oraz tłustych produktach zwierzęcych. Ponadto, naturalna witamina E znajduje się w :

  • oleju rzepakowym,
  • olej słonecznikowym,
  • oleju sojowym,
  • ziarnach zbóż,
  • oliwie z oliwek,
  • kiełkach pszenicy i innych zbóż,
  • migdałach,
  • orzechach,
  • zielonych warzywach liściastych,
  • maśle,
  • awokado,
  • rybach,
  • żółtkach jaj.

 

Tokoferol a zdrowie

Tokoferole posiadają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jako przeciwutleniacze chronią przed uszkodzeniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów zawartych w błonach komórkowych każdej komórki ciała oraz przed ich oksydacją. Tokoferole biorą również udział w procesach metabolicznych. W postaci przeciwutleniacza tokoferol neutralizuje wolne rodniki, w konsekwencji spowalniając procesy starzenia się. Badania naukowe wykazały, iż chroni on organizm przed powstawaniem nowotworów i miażdżycy. Ponadto witamina E jest stosowana w leczeniu chorób serca. Wspiera ona transport tlenu do komórek, zmniejsza krzepliwość krwi orz wzmacnia naczynia krwionośne.