Patelnia jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni, zarówno domowej, jak i profesjonalnej. Warto zastanowić się przed zakupem, który rodzaj patelni wybrać, ponieważ będzie używana przez wiele miesięcy. W sklepach znajdziemy rozmaite rodzaje patelni. Do najczęściej wybieranych należy patelnia stalowa oraz teflonowa. Czym się od siebie różnią i która będzie lepsza?
Patelnia stalowa
Patelnie stalowe są wytrzymałe i służą w kuchni nawet kilka lat. Co charakteryzuje ten rodzaj patelni? Można myć ją druciakiem, a powierzchnia pozostanie nieuszkodzona. Wszystko dlatego, że stal jest niezwykle trwałym materiałem. Dodatkowo patelnie stalowe posiadają powierzchnię, która sprawia, że podczas gotowania jedzenie nie przywiera do powierzchni patelni.
Jak mówią specjaliści ze sklepu Porcelana 24: „Patelnie wykonane ze stali są niezniszczalne. Bez obaw o uszkodzenie i porysowanie patelni możemy podczas gotowania używać stalowych akcesoriów kuchennych”.
Patelnię stalową z powodzeniem możemy myć w zmywarce, używać na kuchenkach indukcyjnych oraz zapiekać w niej potrawy w piekarniku. Jednak patelnie stalowe są ciężkie i potrzebują więcej czasu, aby rozgrzać się do odpowiedniej temperatury. Co więcej, podczas gotowania niezbędne będzie użycie tłuszczu.
Patelnie teflonowe
Patelnie teflonowe słyną z tego, że dzięki specjalnej powłoce przygotowywane potrawy ,mimo braku tłuszczu, nie przywierają do powierzchni patelni. Jest to niewątpliwie jedna z największych zalet tej patelni. Ponadto, patelnie teflonowe dostępne są w przystępnych cenach. W sklepach możemy znaleźć modele przeznaczone do kuchenek indukcyjnych. Patelnie teflonowe są bardzo lekkie, dlatego są łatwe w użytkowaniu. Idealnie sprawdzają się podczas przyrządzania naleśników, które można obrócić poprzez podrzucenie i nie nadwyrężyć przy tym nadgarstka.
Patelnie teflonowe w przeciwieństwie do stalowych, nie mogą być myte w zmywarce. Wszystko dlatego, że ich powierzchnia pod wpływem zmiennych temperatur może się odkształcić. Mimo tego patelnie teflonowe są bardzo proste w utrzymaniu czystości. Wystarczy przetrzeć je ręcznikiem papierowym lub miękką gąbeczką. Należy jednak pamiętać, że patelnie teflonowe są bardzo podatne na uszkodzenia oraz zarysowania. Dlatego podczas ich używania należy zaopatrzyć się w drewniane lub sylikonowe akcesoria kuchenne.
Którą patelnie wybrać?
Patelnie stalowe zdecydowanie lepiej sprawdzą się w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych lub w domach, gdzie dużo się gotuje. Ze względu na bardzo dużą odporność na zarysowania i inne uszkodzenia, patelnia stalowa będzie służyć przez długi czas. Z kolei, jeśli priorytetem jest, aby patelnia była lekka, funkcjonalna, a do gotowania nie potrzebny był tłuszcz, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie patelnia teflonowa.