Krótki przewodnik po winach czerwonych. Sprawdź, co warto wiedzieć!

Jeśli nie jesteś ekspertem od tego rodzaju trunków, wybór odpowiedniego wina może sprawić Ci spore trudności. Wystarczy jednak podstawowa wiedza, by rozsmakować się w tym szlachetnym alkoholu i nauczyć się dobierać go do określonych dań.

Wino to trunek, który dojrzewa z czasem, uwalniając bogactwo aromatów. Jednocześnie, nie ma chyba alkoholu o większych korzyściach zdrowotnych. Wina czerwone są bogatym źródłem flawonoidów, mających działanie antynowotworowe dzięki mocy zwalczania wolnych rodników. Osoba niezaznajomiona z rodzajami win i innymi kwestiami dotyczącymi tego trunku może mieć problem z doborem odpowiedniej butelki. Warto zapoznać się z najpopularniejszymi szczepami, aby zacząć swoją przygodę z tym wspaniałym alkoholem. Gwarantujemy, że szybko nauczysz się wyczuwać poszczególne nuty i rozróżniać typy wina. Poznaj najpopularniejsze szczepy i ich właściwości.

Cabernet Sauvignon

Chyba najbardziej rozpoznawany rodzaj wina na świecie. Ze szczepu Cabernet Sauvignon powstaje czerwony trunek o bogatym bukiecie, dojrzewający wraz z czasem, co sprawia, że doskonale nadaje się on do leżakowania. Doskonały do różnych rodzajów mięs.

Pinot Noir

Szczep mający korzenie we francuskiej Burgundii – krainie słynącej z win w równym stopniu co Bordeaux. Pinot Noir, podobnie jak Cabernet Sauvignon, różni się bukietem aromatów w zależności od wieku. Młode uwalnia smaki owoców, co doskonale współgra z grillowanymi, lekkimi daniami.

Merlot

Popularny francuski szczep czerwonych winogron, często mieszany również z Cabernet Sauvignon. Charakteryzuje się intensywną barwą i owocowym bukietem, z wyczuwalnym aromatem czereśni. Jest to dość uniwersalne wino, pasujące zwłaszcza do cięższych potraw oraz mięs, także dziczyzny

Shiraz

Nie jest to może tak popularne wino czerwone jak Merlot czy Cabernet Sauvignon, ale koneserzy ogromnie cenią go za głęboki, wyrazisty aromat o ciężkich, lukrecjowych nutach. Jego korzenie nie są do końca znane, ale według wielu źródeł również pochodzi z Francji. Dobrze smakuje z różnymi rodzajami mięsa.