Kompleksowe wyposażenie kebaba – co musisz posiadać w swoim lokalu?

Kompleksowe wyposażenie kebaba

Kebab jest jednym z najczęściej i najchętniej jadanych dań typu fastfood. W niemalże wszystkich miastach znajdują się lokale oferujące kebaby w różnych wydaniach. Do przyrządzenia ich potrzebne są odpowiednie narzędzie oraz warunki, które z pewnością wpłyną na popularność restauracji.

Podstawowe wyposażenie kebeba

Podstawowe wyposażenie lokalu z kebabem powinno być dobrej i wysokiej jakości – z pewnością wpłynie to na pozytywny odbiór wśród klientów. Wybierając sprzęt warto kierować się pewnymi wskazówkami dotyczącymi narzędzi.

Opiekacz do kebaba – serce lokalu

Opiekacz gazowy do kebaba jest jednym z poważniejszych wyborów podczas wyposażania lokalu. Dobry opiekacz powinien opiekać odpowiednią ilość mięsa w stosunku do aktualnego zapotrzebowania + nie powinien przypalać mięsa, dlatego regulacja temperatury oraz kilka palników będą zdecydowaną zaletą. Dodatkowo ważna jest pojemność opiekacza – w zależności od zapotrzebowania dostępne są modele 5 kg, 40 kg, 80 kg lub nawet modele typu KING o pojemności 160 kg.

Opiekacz do kebaba jest jednorazowo, jednym z większych wydatków jakie czekają chcących otworzyć taki lokal, dlatego warto zadbać o podstawową pielęgnację i konserwację maszyny. Podstawową czynnością jest czyszczenie, które nie jest czasochłonne ani utrudnione, ponieważ ewentualne osłony są zazwyczaj zdejmowane. Do czyszczenia samych zabrudzeń wystarczy gąbka/szmatka oraz woda z płynem do naczyń – nadaje się do czyszczenia wszystkich elementów mających kontakt z jedzeniem.

Wyróżnia się dwa rodzaje opiekaczy: opiekacz gazowy do kebaba oraz opiekacz elektryczny. Oba mają na celu bieżące podpiekanie mięsa i utrzymywanie jego odpowiedniej temperatury. Do lokali gastronomicznych najbardziej polecany jest opiekacz gazowy do kebaba ze względu na zdecydowanie niższe koszty eksploatacji niż opiekacza elektrycznego.

Nóż do kebaba

Jest to kolejne niezbędne akcesorium, które musi znaleźć się na wyposażeniu każdej restauracji z kebabem. W tym przypadku do wyboru są noże elektryczne oraz ręczne. Ze względu na szybkość i precyzyjność pracy polecane jest połączenie obu, jednak niezbędnym jest nóż elektryczny.

Opiekacz do bułek

Na rynku jest wiele dostępnych modeli – panini, ryflowane, gładkie, podwójne, mieszane. Wybór należy tylko do Ciebie, jednak warto aby był on ergonomiczny i odpowiadał potrzebom lokalu – podobnie jak opiekacz do kebaba.

Lada sałatkowa i frytownica

Kolejne dwa niezbędne elementy wyposażenia szanującego się lokalu. Oba oferują klasyczne i najchętniej wybierane dodatki do kebaba dlatego powinny się one znaleźć w nawet najmniejszym pomieszczeniu.