Coraz częściej u niemowląt i dzieci można spotkać nietolerancję pokarmową lub alergię. Jako mama tak szczególnego malucha powinnaś wiedzieć, że jego dieta powinna być bogata i zbilansowana. Warto w tym celu odpowiednio kształtować dietę dziecka w zależności od czynników, wywołujących alergię, jak i przede wszystkim pod kątem jej zapobiegania. W tym celu należy wykluczyć pewne produkty z jadłospisu dziecka. Jakie jedzenie będzie odpowiednie dla małego alergika? Zostań świadomym rodzicem razem z nami!
Nietolerancja laktozy najczęstszym problemem zatroskanych rodziców
Wydawać by się mogło, że dieta dziecka w pierwszych miesiącach jego życia jest banalnie prosta. To jednak pozory – małe dziecko ma bardzo duże potrzeby. Oczywiście wiadomo, że mleko matki to najlepszy pokarm dla niemowlęcia. Zdarza się jednak, że z niezależnych przyczyn karmienie piersią jest po prostu niemożliwe. Ogromnym sprawdzianem dla rodziców jest w takim przypadku wybranie odpowiedniej mieszanki dla dzieci, która nie tylko będzie zaspokajać głód maluszka, ale przede wszystkim zadba o dostarczenie do jego organizmu odpowiednich składników i minerałów, mających pozytywny wpływ na jego rozwój.
Mając na względzie zdrowie i życie maluszka marka La Mandorle stworzyła roślinne mieszanki dla niemowląt ze 100% ekologicznym składem. Zawarte w nich białko roślinne zostało opracowane specjalnie dla serii Bebe M, a pochodzi z ekologicznego ryżu i jest hydrolizowane. Oznacza to, że w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia. Dodatkowo każda z nich zawiera szereg witamin i minerałów, takich jak: C, PP, B5, E, B2, A, B1, B6, B9, K, B8, D, B12, fosforan wapnia, węglan wapnia, fosforan potasu, chlorek potasu, fosforan magnezu, tlenek cynku, siarczan miedzi, siarczan żelaza, siarczan manganu, jodek potasu, selenin sodu.
Bebe M1 nadaje się do żywienia niemowląt od urodzenia, gdy niemożliwe jest karmieni piersią. To jeden z najczęściej wybieranych produktów dla dzieci z nietolerancją laktozy.
Nietolerancja glutenu problemem w czasie rozszerzania diety
Drugą alergią żywieniową z jaką borykają się rodzice jest nietolerancja glutenu. Problem ten jest szczególnie uciążliwy, gdy przychodzi czas na rozszerzenie diety maluszka. Istnieją jednak produkty naturalne, w których składzie nie występuje gluten. Między innymi należy do nich kasza jaglana, kasza gryczana i brązowy ryż. To właśnie te składniki są podstawą zdrowej żywności dla dzieci po 6 miesiącu marki La Mandorle.
Warto zaznaczyć, że produkty bezglutenowe dla dzieci przechodzą przez wiele kontroli i testów, dlatego są one o wiele bardziej bezpieczne dla maluchów.
Dowodem na to, że marka La Mandorle jest pionierem w dziedzinie żywności dla dzieci bez laktozy i bez glutenu są przyznane jej produktom certyfikaty:
- ceniony na całym świecie ECOCERT,
- jak i COBICO.
Produkty te mogą stać się doskonałą bazą do stworzenia zdrowych naleśników, przepysznych zupek, czy owsianki.
Wybierz mądrze i odpowiedzialnie
Powszechnie wiadomo, że to mleko matki jest najlepszym pokarmem dla niemowląt i dzieci. Jednak, gdy jest to niemożliwe warto wybrać jedzenie dla maluchów najwyższej jakości. W ten sposób dostarczysz do jego organizmu wszystko to, co najlepsze. Wybierz mądrze i zostań odpowiedzialnym rodzicem!