W ostatnim czasie dieta wegetariańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Nie ma w tym nic dziwnego. Decydują o tym nie tylko pobudki ideologiczne, ale również zdrowotne. Chęć ograniczenia negatywnego wpływu na środowiska oraz promowanie zdrowego stylu życia to jedne z podstawowych czynników skłaniających ludzi do pozostania wege. Czy taka dieta jednak jest bezpieczna? Wyjaśniamy w naszym dzisiejszym artykule.
Na czym polega dieta wegetariańska?
Najogólniej mówiąc, dieta wegetariańska to sposób odżywiania, z którego całkowicie wyeliminowane jest mięso. Opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego. Główną rolę odgrywają zatem owoce, warzywa, nasiona, zboża, grzyby czy orzechy. Niektórzy wegetarianie spożywają również ryby. Ludzie wybierają taki sposób odżywiania ze względu na swoje przekonania religijne, sprzeciw wobec chowu spożywczego zwierząt i myślistwa, a także z powodów ekonomicznych i w końcu: chęci prowadzenia zdrowego trybu życia. Bardziej radykalną odmianą wegetarianizmu jest dieta wegańska. Jej zwolennicy wykluczają nie tylko mięso, ale również wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa tutaj o jajach, mleku czy innych dodatkach do żywności jak osłonki jelitowe i żelatyna.
Czy podczas diety wegetariańskiej należy przyjmować suplementy?
Ludzie czerpią wartości odżywcze zarówno z produktów pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Dlatego dieta wegetariańska jest sposobem odżywiania, który może zaspokoić podstawowe potrzeby żywieniowe człowieka. Trzeba jednak uważnie przyglądać się organizmowi i kontrolować wyniki badań krwi. Dzięki temu możliwe jest odpowiednio wczesne wdrożenie suplementów do diety wegetariańskiej. O konieczność ich stosowania zapytaliśmy specjalistów z NatVita – sklepu internetowego ze zdrową żywnością:
Dieta wegetariańska oraz dieta wegańska zostały pozytywnie ocenione przez American Dietetic Association, czyli jedną z najważniejszych światowych organizacji dietetycznych. Kluczem jednak do jej dobroczynnego wpływu na organizm jest odpowiednie zbilansowanie. Eksperci podkreślają, że radykalna dieta wykluczająca produkty mięsne i pochodzenia zwierzęcego może doprowadzić do niedoborów niektórych witamin oraz składników mineralnych. Na szczęście wszelkie braki można uzupełnić, stosując odpowiednią suplementację dla wegetarian. Najważniejsze jest stopniowe eliminowanie produktów odzwierzęcych i nieprzechodzenie na wegetarianizm z dnia na dzień, a także naturalna suplementacja.
Jakie są najczęstsze niedobory związane z dietą wegetariańską?
Dieta bezmięsna wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, ale również wymaga odpowiedniego i rozsądnego planowania posiłków. Bardzo ważne jest, aby dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a w przypadku jakichkolwiek niedoborów sięgnąć po suplementy dla wegetarian. Jakie są najczęstsze niedobory związane z tą dietą?
Suplementacja żelaza w diecie wegańskiej
Nieumiejętnie prowadzona dieta wegetariańska może doprowadzić do niedoborów żelaza. Następstwem jest obniżenie odporności i zwiększona podatność na infekcje, a nawet niedokrwistość. Niedobory te objawiają się chronicznym zmęczeniem, osłabieniem, problemami skórnymi i brakiem koncentracji. Dieta roślinna zawiera produkty bogate w żelazo, jednak jest to żelazo niehemowe, czyli słabiej przyswajalne przez organizm. Są to płatki owsiane, orzechy, pieczywo razowe, rośliny strączkowe. Warto jest je jednak spożywać w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C – suszonymi owocami, świeżymi owocami jak żurawina, truskawka, cytryna, kiwi czy czarna jagoda, warzywami jak papryka, a także naturalnymi miodami. Zwiększają one przyswajalność żelaza. Należy natomiast uważać na produkty z dużą zawartością wapnia, ponieważ utrudniają one wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Zawsze można również sięgnąć po suplementy diety dla wegetarian zawierające czysty fumaran żelaza. Korzystne jest również stosowanie spiruliny, która normuje wchłanianie żelaza i stabilizuje jego poziom w organizmie.
Niedobór witamin w diecie wegetariańskiej
Wegetarianie są narażeni na niedobory takich witamin jak B12, które naturalnie występują w mięsie, rybach, drobiu, jajach i mleku. Witamina B12 nie jest naturalnym składnikiem pokarmowym występującym w roślinach, jednak na rynku dostępne są produkty spożywcze wzbogacone o ten składnik. To na przykład mleko sojowe, płatki śniadaniowe czy drożdże spożywcze. Oprócz tego można sięgnąć po suplementy diety dla wegetarian w tabletkach zawierających witaminę B12. Jeśli chodzi o witaminę D, jej niedobór może doprowadzić do obniżenia masy kostnej i osteoporozy. Witamina A natomiast wpływa na prawidłowe widzenie i spowalnia procesy starzenia się skóry. Warto zatem stosować suplementację oraz produkty spożywcze bogate w te witaminy.
Suplementacja białka w diecie wegańskiej
Białko to podstawowy składnik odżywczy, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jego największym źródłem jest oczywiście mięso. Niedobory białka prowadzą do osłabienia organizmu, spadku odporności czy wypadania włosów. Na szczęście w sklepach internetowych ze zdrową żywnością można bez problemu znaleźć wegetariańskie białko roślinne. Produkuje się je między innymi z grochu, dyni ryżu, konopi, spiruliny, chlorelli i soi.
Prawidłowa gospodarka wapniowa w diecie wege
Nie można również zapomnieć o wapniu. Chociaż większość kojarzy ten element z produktami zwierzęcymi, to wbrew powszechnej opinii można znaleźć wapń również w roślinach. Ważne, aby nie wybierać tych, które mają wysoką zawartość szczawianów. Wpływają one bowiem na pogorszenie przyswajalności. Rośliny bogate w wapń to kapusta, brokuły czy liście rzepy. Alternatywnym źródłem jest również mleko sojowe.