Opakowania foliowe już dawno stały się najchętniej stosowane np. przez producentów żywności. Jednym z ciekawszych rodzajów takich rozwiązań są opakowania wykonane z tzw. folii termokurczliwej. Materiał ten jest niezwykle często stosowany przede wszystkim w branży spożywczej, ale nie tylko. W artykule dokładnie opisujemy, jak powstaje folia termokurczliwa, jakie są zalety jej stosowania oraz przy pakowaniu jakich produktów najlepiej się sprawdza folia, oraz rękawy termokurczliwe.
W jaki sposób wytwarzana jest folia i opakowania termokurczliwe?
Folia termokurczliwa jest wytwarzana na bazie tzw. poliolefin, czyli składających się z węgla i z wodoru polimerów. Tak dobre właściwości folii termokurczliwych są możliwe do osiągnięcia dzięki temu, że polimery te tworzą długie, charakteryzujące się dużą wytrzymałością łańcuchy. Po poddaniu folii działaniu odpowiedniej temperatury zaczyna się ona kurczyć i ściśle przylegać to pakowanego w nią produktu. Żeby możliwe było osiągnięcie termokurczliwości, folia musi zostać poddana działaniu odpowiednio wysokiej temperatury, zazwyczaj w przedziale między 80 a 120oC. Najczęściej materiał ten jest stosowany jako opakowanie w formie wygodnych do stosowania rękawów termokurczliwych. Wystarczy tylko wstawić pakowany produkt do rękawa, poddać całość działaniu odpowiednio wysokiej temperatury i to wszystko.
Właściwości folii termokurczliwej
Folia termokurczliwa ma bardzo szerokie możliwości zastosowania. Popularność takiego sposobu zabezpieczania produktów jest związana przede wszystkim z wieloma jej zaletami.
O to, jakie są korzyści wykorzystania folii i rękawów termokurczliwych do pakowania różnego rodzaju produktów, zapytaliśmy naszego rozmówcę, specjalistę i doradcę klientów z firmy Supravis z Bydgoszczy, która jest jednym z najbardziej cenionych w Polsce producentów opakowań z tworzyw sztucznych. Odpowiedział nam, że:
Folie i wykonane z nich rękawy termokurczliwe wyróżniają się przede wszystkim bardzo dużą odpornością na różnego typu czynniki zewnętrzne. Nawet cienka folia termokurczliwa wykazuje bardzo dużą odporność mechaniczną oraz odporność na działanie różnych środków chemicznych, zwiększonej wilgotności oraz na korozję. Istotną zaletą folii termokurczliwych są także jej niska masa oraz duża przejrzystość i gładka powierzchnia. Dodatkowo, dzięki obojętności fizjologicznej tego materiału, bez przeszkód może być on stosowany nawet do pakowania żywności.
Zastosowanie folii termokurczliwej jako rodzaju opakowania
A do pakowania jakich rodzajów produktów najczęściej wykorzystywane są rękawy i folia termokurczliwe? Możliwości zastosowania tego typu materiałów jest naprawdę bardzo dużo. Rękawy termokurczliwe stosuje się przede wszystkim do pakowania produktów spożywczych. Folie te znajdują jednak także bardzo często zastosowanie przy pakowaniu materiałów budowlanych, artykułów chemicznych i przemysłowych, produktów farmakologicznych oraz maszyn i ładunków wielkogabarytowych. Folia termokurczliwa i wykonane z niej rękawy znakomicie się także sprawdzają do pakowania produktów o nieregularnych kształtach.