Można pokusić się o stwierdzenie, że łosoś to jedna z najczęściej goszczących na stołach ryb. Trudno się temu dziwić – wysokiej jakości łosoś charakteryzuje się wyjątkowym aromatem i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, a ponadto, zawartość kwasów Omega-3, witamin i minerałów sprawia, że jest to posiłek niezwykle zdrowy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, przyrządzając smaczne dania z łososiem w roli głównej.
Przede wszystkim jakość
Niewątpliwie, znaczny wpływ na smak przygotowanej potrawy ma jakość wykorzystanych składników. Chcąc przyrządzić smacznego łososia, warto zatem wybrać rybę z renomowanego, sprawdzonego źródła, taką jak na przykład łosoś norweski MOWI. Co ważne, szczególną uwagę powinno zwrócić się na świeżość produktu – w przypadku ryb świadczy o niej jędrne, elastyczne mięso oraz niezbyt mocny, przyjemny zapach.
Odpowiednia obróbka termiczna
Warto podkreślić, że łosoś może być przyrządzany na wiele sposobów, a zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązania to pieczenie lub smażenie na patelni. Przyrządzając łososia w piekarniku, za najlepszą temperaturę do pieczenia uznaje się około 180 stopni – w niższej temperaturze przygotowanie ryby zajmuje więcej czasu i trudno jest uzyskać apetyczne przybrązowienie, w wyższej natomiast, łatwo o nadmierne wysuszenie kawałka. W zależności od wielkości porcji i oczekiwanego efektu, łososia powinno się piec przez około 10-15 minut.
Przygotowując rybę smażoną, niezwykle istotną rolę odgrywa patelnia – na tych z powłoką zapobiegającą przywieraniu, smażenie rozpocząć można nawet na jeszcze nierozgrzanej powierzchni, z niewielką ilością tłuszczu. Patelnie nieposiadające tego rodzaju powłoki należy natomiast dokładnie posmarować tłuszczem, a następnie rozgrzać i dopiero po tym zacząć przygotowanie łososia. Sam proces smażenia trwa zwykle około 6-8 minut.
Nie należy zapominać, że nie są to jedyne możliwości przygotowania ryby – dobrym pomysłem jest również przyrządzenie ryby na grillu lub jej gotowanie, a więcej informacji na temat wysokiej jakości łososia i inspiracji na dania z jego wykorzystaniem znaleźć można na: https://mowisalmon.pl/.