Żywność ekologiczna cieszy się coraz większym zainteresowaniem, także w Polsce. Dlaczego warto ją wybierać?
Czym jest żywność ekologiczna?
Bio żywność to alternatywa dla zwykłych produktów spożywczych. W przeciwieństwie do nich powstaje ona na czystych, kontrolowanych polach, a także w wyniku odpowiednich procesów uprawy, dlatego też jest bliższa natury.
Produkcja żywności ekologicznej jest warunkowana odpowiednimi przepisami prawa, w tym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z 30 maja 2018 roku. Gospodarstwa produkujące taką żywność muszą spełniać restrykcyjne normy, aby mogły oferować produkty eko.
Najczęściej ekologiczna żywność to owoce, warzywa oraz zboża, ale eko mogą być również mięsa. Aktualnie w sprzedaży można znaleźć coraz więcej takich produktów spożywczych – można zakupić je nawet w popularnych marketach!
Jakie zalety posiada żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna posiada wiele cennych właściwości, które powodują, że jest ona polecana dla każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie.
Główne zalety żywności eko:
- zawiera więcej wartościowych składników odżywczych niż zwykła żywność,
- jest wolna od pestycydów, metali ciężkich, sztucznych konserwantów oraz innych szkodliwych środków,
- ma bardziej zrównoważone proporcje składników odżywczych – tłuszczów, białek i węglowodanów,
- posiada lepszy smak i aromat, dlatego przygotowywane z niej potrawy są jeszcze smaczniejsze,
- jej wytworzenie nie przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego jak produkcja przemysłowa żywności.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Dzisiaj żywność ekologiczną można dostać w bardzo szerokim wyborze. Co kupić? Do dyspozycji mamy między innymi bio pieczywo, dżemy, herbaty, sery, jogurty, owoce i warzywa, mięsa czy słodycze. Wybór jest bardzo duży!
Jak można rozpoznać ekologiczną żywność? Przede wszystkim poszukujmy na opakowaniu specjalnego oznakowania unijnego w postaci zielonego listka z gwiazdek, tak zwanego euro-liścia. Przy nim znajdziemy także określenie producenta oraz miejsce pochodzenia produktu.
Warto zatem wybierać produkty bio – są zdrowsze i smaczniejsze!