
Desery czekoladowe kuszą feerią smaków i zachwycają apetycznym wyglądem. Wbrew pozorom, aby przygotować doskonały wypiek, nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Sprawdź najlepsze inspiracje na pyszne desery, które jednocześnie cieszą oko!
Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone, orzechami i galaretką truskawkową
Czekolada doskonale komponuje się ze słodkim serkiem mascarpone, chrupiącymi orzechami i owocami. W tym przypadku idealnym dodatkiem będą truskawki, a właściwie ręcznie przygotowana galaretka z truskawkowego musu. Ten deser nie tylko znakomicie smakuje, ale również zachwyca wyglądem. A wszystko za sprawą kilku warstw – ciemnej, białej i czerwonej. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, ale nieco pracochłonne. Efekt zrekompensuje Ci jednak poświęcony czas!
Szampańska babka z piankami Ptasie Mleczko
Babka kojarzy się przede wszystkim ze świętami Wielkanocnymi, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować i uszlachetnić przepis, robiąc spore wrażenie na gościach. Babka kakaowa pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznej kawy. Miłą, smakowitą niespodzianką będą kawałki Ptasie Mleczko® w środku. Kompozycję uzupełni słodka posypka z cukru pudru. Niebo w gębie!
Delikatny mus czekoladowy
Mus czekoladowy to wykwintny deser kuchni francuskiej, który z powodzeniem możemy przygotować w domu. Wystarczy tylko kilka składników, czyli jajka, czekolada gorzka, cukier puder i masło. Sekretem idealnego musu jest dokładne ubicie piany z białek, dzięki czemu będzie lekki i puszysty. W tym przypadku równie istotny jest sposób podania deseru. Najlepiej prezentuje się w szklanych pucharkach, dużych kieliszkach do wina lub wysokich szklankach. Gotowy mus można ozdobić bitą śmietaną lub startą czekoladą. Ten i inne przepisy na czekoladowe słodkości znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.
Istnieje wiele inspirujących przepisów, które zrobią wrażenie na gościach. Czasami wystarczy tylko nieco zmodyfikować przepis, aby uzyskać zupełnie inny efekt. Warto również odkrywać nowe przepisy, które wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu!