Gdy tylko nadchodzi lato, a na temperatura na termometrze nie spada poniżej dwudziestu stopni Celsjusza, każdy z nas szuka sposobu, by się ochłodzić.
W tym okresie częściej sięgamy po mrożone przekąski, a producenci lodów notują rekordowe wzrosty. Czy faktycznie lody pozwalają nam się schłodzić w czasie upałów?
Chłodząca moc lodów – prawda czy fałsz?
Wiele osób wierzy w chłodzącą moc lodów i mrożonych deserów. Trudno nie przyznać im racji, gdy po zjedzeniu porcji lodów w upałów większość z nas czuje zdecydowaną ulgę. W rzeczywistości jednak, początkowy efekt chłodzenia szybko zmienia się w ciepłą energię, która potrzebna jest do procesów trawiennych, w efekcie prowadząc do wzrostu temperatury ciała, zwłaszcza po spożyciu mocno kalorycznej przekąski. Czy to oznacza, że pod żadnym pozorem nie powinniśmy sięgać po lody w czasie upałów? Nic bardziej mylnego!
Efekt chłodzenia, jaki odczuwamy po zjedzeniu zimnych lodów jest poniekąd związany z efektem rehydracji. Co to oznacza? Gdy nasz organizm zarejestruje podniesioną temperaturę ciała, wysyła sygnał, aktywując proces chłodzenia między innymi poprzez pocenie.
Warto również pamiętać, że to, jak się czujemy, w dużej mierze związane jest z tym, co siedzi w naszej głowie. Jedząc lody odczuwamy ulgę i przyjemność, ponieważ słodki smak kojarzy nam się z beztroską oraz przypomina miłe chwile z czasów dzieciństwa. Ponadto jedząc lody w naszym organizmie wydzielana jest serotonina, nazywana pospolicie hormonem szczęścia. To sprawia, że poprawia nam się humor, czujemy się szczęśliwsi i bardziej zrelaksowani. Nic więc dziwnego, że czując zmęczenie nieustającym upałem, mamy ochotę sięgnąć po porcję pysznych lodów.
Jakie lody najlepiej jeść?
W okresie upałów znacznie lepszym wyborem będą sorbety i lody wodne. Zwykle zawierają one mniejszy ładunek energetyczny i pozwalają na dostarczenie do organizmu większych ilości płynów, które w czasie upałów są szczególnie istotne. Nie każdy jest w stanie codziennie wypić odpowiednią dawkę wody do prawidłowego nawodnienia organizmu, zwłaszcza w okresie, gdy temperatury oscylują w okolicach 30 stopni.
Co więcej, wiele osób uważa, że kwaśne, owocowe smaki lodów sorbetowych znacznie lepiej radzą sobie z orzeźwieniem naszego organizmu, niż lody bazujące na mleku. Sorbety są także doskonałą opcją dla tych, którzy chcą przemycić do swojej diety większe ilości owoców, a co za tym idzie – dostarczyć do organizmu niezbędnej porcji witamin i minerałów.