HACCP to nie tylko narzędzie do zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym – to także rozwiązanie, które oferuje szereg cennych korzyści dla firm. Przyczynia się do zmniejszenia ilości odpadów, pozwala na lepszą kontrolę zapasów i zapewnia długoterminowe zyski finansowe. Certyfikat HACCP świadczy również o rzetelności przedsiębiorstwa.
Czym jest certyfikat HACCP?
HACCP wymaga analizy wszystkich zagrożeń związanych z żywnością w firmie i identyfikacji głównych obszarów ryzyka. Następnie koncentruje się na tym, aby zapewnić ich wyeliminowanie lub ograniczenie do możliwie najbezpieczniejszego poziomu. Kompleksowe szkolenie personelu w zakresie niezbędnych procedur wpływa na to, jak działa całe przedsiębiorstwo. Oprócz zarządzania zapasami i przestrzegania zasad higieny równie ważne jest tu także prowadzenie dokumentacji. Firma, która posiada certyfikat HACCP, może nie tylko pochwalić się dobrymi praktykami, ale również czerpie z tego inne korzyści. Jakie?
Korzyści z HACCP dla biznesu
W firmach, które mają certyfikat HACCP, zauważa się znaczny się wzrost oszczędności. Dodatkowe pieniężne są widoczne na każdym etapie cyklu koniunkturalnego: od zakupu składników po ich produkcję. Wynika to z faktu, że pracownicy mogą zaopatrywać się w najlepsze artykuły spożywcze i zapewniać najlepsze metody ich przechowywania.
Ostatecznie HACCP zapewnia procedury zapobiegawcze w celu ograniczenia ryzyka i zagrożeń żywności, ale wszystkie te działania wpływają na zyski. Dodatkowe korzyści z otrzymania certyfikatu HACCP obejmują:
- długoterminowe oszczędności kosztów w celu zapewnienia zwiększonej rentowności biznesu;
- obniżenie ryzyka zagrożeń dla zdrowia klientów;
- zwiększenie praktyk bezpieczeństwa żywności w firmie;
- zapewnienie zgodności ze wszystkimi przepisami dotyczącymi żywności i higieny;
- zwiększenie jakości żywności dostarczanej przez dowolną organizację;
- zapewnienie produkcji bezpiecznej żywności;
- zwiększenie wydajności pracowników;
- prowadzenie dokumentacji, która stanowi ochronę podczas odnotowania ewentualnych naruszeń;
- racjonalne zarządzanie odpadami;
- zmniejszenie wymaganych miejsc magazynowych.
Usługi doradcze w zakresie bezpieczeństwa żywności mogą pomóc przedsiębiorstwom w ustanowieniu działających procedur HACCP. Więcej informacji o certyfikacie HACCP można znaleźć na stronie https://www.bureauveritas.pl/needs/inspekcja-higieny-certyfikacja-haccp.