Catering w czasie pandemii – najważniejsze wytyczne sanitarne

firmy cateringowe

W czasach pandemii branża gastronomiczna bardzo się zmieniła. Dotychczasowe przesiadywanie ze znajomymi w lokalach pełnych ludzi zostało zastąpione usługami na wynos. Firmy cateringowe przeżywają rozkwit, ponieważ łączą dostarczanie jedzenia, ze spełnianiem aktualnych wytycznych sanitarnych. Jak firmy cateringowe dbają o Twoje bezpieczeństwo?

Reżim sanitarny podczas cateringu

Firmy cateringowe zobowiązane są do przestrzegania wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego. Oznacza to przede wszystkim, że pracownicy obsługujący cateringowy event muszą używać maseczek oraz rękawiczek jednorazowych. Przestrzenie samoobsługowe, jak stoliki z ciastami, stoły sałatkowe, czy nawet stanowiska live cooking obsługiwane są przez wyznaczone do tego celu osoby. Pozwala to uniknąć niepotrzebnego gromadzenia się klientów w jednym miejscu. Podobnie wygląda sytuacja z dostępnymi dotychczas na każdym stoliku dodatkami. Cukier, pieprz, sól czy serwetki podawane są bezpośrednio do zamówienia lub na specjalnie życzenie klienta. Firmy cateringowe muszą również zapewnić płyny do dezynfekcji nie tylko pracownikom, ale także klientom. Powinny być one dostępne w kilku miejscach sali jadalnej, ze szczególnym uwzględnieniem wejścia do niej. Ponadto wszystkie powierzchnie wspólne, w których dojść może do interakcji między klientami, są systematycznie dezynfekowane w okresie nie dłuższym niż 15 minut. W znakomitej większości przypadków dania i inne zamówienia przynoszone są bezpośrednio do stolika, przy użyciu wcześniej zdezynfekowanych tac.

Dlaczego warto wybrać catering podczas pandemii?

Catering jest bardzo bezpiecznym rozwiązaniem, dla osób, które pragną zorganizować event w tym trudnym czasie. Firmy cateringowe muszą spełniać wszystkie wymogi sanitarne, dlatego decydując się na ich usługi, mamy pewność, że wydarzenie zostanie zorganizowane w sposób minimalizujący ryzyko zarażenia wirusem Covid-19. Dlatego też często jest to o wiele bezpieczniejszy wariant niż impreza w domu, przygotowana w całości na własną rękę. Poza aspektem bezpieczeństwa warto docenić także wygodę cateringu. Obecnie firmy cateringowe nie zajmują się już tylko przygotowywaniem posiłków. Ich działanie opiera się na kompleksowej obsłudze wydarzenia – od kuchni, aż po pomoc w wyborze dekoracji, czy nawet miejsca imprezy. Oddanie się w ręce specjalistów nie tylko pozwala zaoszczędzić wiele czasu, ale także sprawia, że zorganizowany w taki sposób event będzie spójny i przemyślany.