Białe wino – co warto o nim wiedzieć?

Białe wino zazwyczaj produkowane jest z białych winogron, zwykle z odcieniem zieleni, żółci lub różowego koloru. Jego wachlarz barw może zaczynać się od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą, karmelową, a kończyć nawet na ciemnobursztynowej.

Czasami jednak może być produkowane również z czerwonych gron o białym miąższu. Jednym z takich winogron jest na przykład pinot noir. Powstaje ono w wyniku fermentacji soku z wyciśniętych winogron. Wino białe zazwyczaj posiada owocowy (jabłka, cytrusy, owoce tropikalne) lub kwiatowy aromat (lilie, frezje, rumianek). Wina białe zazwyczaj są bardziej kwaskowe niż wina czerwone. Kraje, w których produkowane są białe wina to między innymi: Australia, Austria, Bułgaria, Chile, Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Nowa Zelandia, Polska, Południowa Afryka, Portugalia, Włochy. W zależności od kraju pochodzenia, smak, aromat i poziom słodyczy może się znacząco różnić. Mają na to wpływ warunki atmosferyczne występujące w danym państwie, które znacząco wpływają na smak owoców, co za tym idzie również wina. I tak w krajach gdzie panuje cieplejszy klimat, łatwiej jest uzyskać wyższy poziom cukru w winie. Duża ilość słońca przyczynia się do szybszego dojrzewania owocu. Natomiast w krajach o zimnym klimacie ciężko uzyskać taki stopień dojrzałości winogrona. W tym wypadku pozostaje sztuczne dosładzanie trunku za pomocą cukru bądź innego słodzika. Ciężko sobie wyobrazić elegancki posiłek bez obecności białego wina. To również świetna opcja na letnie upały. Schłodzone białe wino jest niezwykle orzeźwiające. Podane w towarzystwie ulubionych owoców tworzy pyszną, świeżą kompozycję. Podaje się je delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C. Poza tym białe wina pasują niemal do każdej potrawy. Pasują do owoców morza, lekkich sałatek, ryb – a te o mocniejszej budowie można połączyć z białymi mięsami, również w cięższych, śmietanowych sosach.

W zależności od stopnia wytrawności:

  1. Białe wina wytrawne podaje się do drobiu, cielęciny, wędlin, pasztetów na zimno i makaronów.
  2. Białe wina półwytrawne podaje się do ryb, do białego mięsa, do makaronów, do cielęciny, do kurczaków, do indyków, do pasztetów i do grzybów.
  3. Białe wina półsłodkie i słodkie podaje się do ryb i do gęsich wątróbek.
  4. Białe wina słodkie podaje się jako aperitif i do deserów serowych, śmietankowych oraz owocowych.

Szeroki asortyment białych win oferuje sklep z winami Zielone Butelki. Pochodzą one z różnych części świata. Pozwala to na dokonanie wyboru według indywidualnych preferencji.