Zatrucie alkoholowe – jak sobie z nim radzić

Alkohol i jego skutki nadużycia są znane człowiekowi od ponad 5000 lat. Niestety do tej pory nie wynaleziono cudownego lekarstwa na kaca i prędko do tego nie dojdzie. W sytuacji nadużycia wysokoprocentowych napoi należy zastosować stare, sprawdzone sposoby  na zatrucie pokarmowe. Co na kaca? Jakie sposoby walki z nim są najskuteczniejsze?

 

Kac – przyczyny

Bardzo często kac nazywany jest również „zespołem chorób dnia drugiego”. Głównym winowajcą jego objawów są enzymy wytwarzane przez wątrobę (dehydrogenazy: alkoholowa i aldehydowa), które przekształcają alkohol w kwas octowy i aldehyd octowy.  Ten pierwszy negatywnie wpływa na funkcjonowanie żołądka, natomiast drugi odpowiedzialny jest za wzrost ciśnienia, przyspieszenie tętna, zaczerwienienie twarzy, wzrost temperatury ciała, bóle głowy oraz mdłości.

 

Kac – objawy

Do głównych objawów kaca zaliczane są:

  • ból głowy, mięśni, żołądka;
  • mdłości;
  • suchość w ustach;
  • brak apetytu;
  • drżenie rąk;
  • zmęczenie fizyczne i psychiczne.

 

Sposoby na kaca

Poniżej przedstawione zostały sprawdzone sposoby na kaca z podziałem na czas ingerencji:

Przed rozpoczęciem picia alkoholu

  • zminimalizowanie zmęczenia poprzez odpowiednie wyspanie się,
  • przygotowanie na kolejny poranek kwaśnej zupy (żurek, kapuśniak, ogórkowa) – dostarczą one organizmowi odpowiednią ilość witaminy C,
  • zjedzenie sytego posiłku, który spowolni czas wchłaniania alkoholu,
  • zdecydowanie o rodzaju trunku – w celu nie mieszania kilku,
  • sięgnięcie po witaminy lub inne preparaty zmniejszające objawy kaca,
  • unikanie palenia podczas picia alkoholu, ponieważ nikotyna potęguje skutki zatrucia.

 

W trakcie picia alkoholu

  • stosowanie dwudziestominutowych przerw pomiędzy drinkami, ponieważ średnio tyle czasu organizm potrzebuje na wchłonięcie jednej porcji alkoholu,
  • nie należy przytrzymywać alkoholu w ustach, ponieważ daje to taki sam efekt jak picie przez słomkę (alkohol omijając wątrobę od razu kieruje się do głowy),
  • unikanie mieszania alkoholi – np. zawarty dwutlenek węgla w słabszych alkoholach przyspiesza ich wchłanianie,
  • wybór czystych i mocnych alkoholi minimalizuje kaca w dniu kolejnym (ciężkie i gatunkowe trunki zawierają więcej metanolu),
  • Wypijanie szklanki niegazowanej wody po każdej porcji alkoholu lub innych bezalkoholowych, niegazowanych i bez sztucznych barwników płynów,
  • wypicie co najmniej dwóch szklanek wody przed snem, ponieważ alkohol przyspiesza diurezę,
  • spożycie tabletki aspiryny, środka przeciwbólowego lub witaminy C przed snem,
  • sen przy otwartym oknie.

Po wypiciu alkoholu

  • wzięcie porannego prysznicu, który odświeży ciało i umysł,
  • pójście na spacer (dostarczenie świeżego powietrza),
  • zachowanie cierpliwości w stosunku do problemów z koncentracją czy rozdrażnieniem,
  • nienadużywanie leków zmniejszających objawy kaca,
  • zjedzenie ciepłego posiłku,
  • picie dużej ilości wody w celu nawodnienia organizmu.