Znana przede wszystkim z dużej zawartości białka, polecana jako doskonałe uzupełnienie diety, wykorzystywana w produkcji kosmetyków. To tylko niektóre z zalet, jakie ma spirulina hawajska. Jakie inne korzyści dla organizmu ma ten naturalny składnik? Kiedy warto wprowadzić go do swojej diety?

Spirulina hawajska a inne rodzaje alg

Spirulina to ogólna nazwa dla substancji wytwarzanych z alg. Oryginalna Spirulina hawajska hodowana jest na terytorium Stanów Zjednoczonych, gdzie panują bardzo dobre warunki sprzyjające jej rozwojowi. Wysoka temperatura, promienie słoneczne oraz czysta, oceaniczna woda korzystnie wpływają na jej wzrost oraz na bardzo dużą zawartość witamin i składników mineralnych. Spirulina hawajska to niebiesko-zielone, jadalne, specjalnie wyhodowane algi o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i bardzo dużej zawartości korzystnych dla zdrowia składników. Chętnie sięgają po nią osoby budujące masę mięśniową, ze względu na bardzo dużą zawartość białka. Spirulina hawajska ma jednak o wiele więcej korzyści dla ludzkiego organizmu.

Spirulina hawajska a jej prozdrowotne właściwości

Jest składnikiem wielu suplementów diety. Spirulina hawajska jest też dostępna w postaci tabletek, które zawierają 100% sprasowanych alg. Poleca się ją jako środek wspomagający przy leczeniu i profilaktyce wielu dolegliwości, ponieważ spirulina hawajska:

– działa wspomagająco przy odchudzaniu, ponieważ ogranicza apetyt

– jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na anemię

– działa odtruwająco, dlatego warto po nią sięgnąć przy oczyszczaniu organizmu

– korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego i regulację flory bakteryjnej

– zmniejsza poziom cholesterolu

– jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, cynku, selenu, potasu, fosforu, aminokwasów oraz beta karotenu

– korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, dzięki właściwościom regeneracyjnym

Spirulina hawajska dostępna jest także w postaci proszku, którego można używać do sporządzania koktajli. Dostępne są też gotowe koktajle produkowane w oparciu o spirulinę hawajską.