Pierwiastki naturalnie występujące w naturze mają bardzo dobry wpływ na kondycję włosów,  skóry i całego organizmu. Sole mineralne, bo o nich mowa, są powszechnie spotykane w wielu łatwo dostępnych produktach. Warto włączać je do swojej diety, by w prosty sposób zadbać o swój organizm.

Sole mineralne – podział i znaczenie dla organizmu

Ludzki organizm potrzebuje wielu witamin i składników mineralnych, które regulują różne procesy, dbając o ich prawidłowy przebieg. Sole mineralne występują w określonych ilościach w organizmie, jednak nie są to ilości zapewniające prawidłową prace ludzkiego ciała. Te naturalnie występujące składniki można podzielić na:

– Mikroelementy, czyli składniki, których organizm potrzebuje w niewielkich ilościach. Do tej grupy można zaliczyć jod, bor, kobalt, miedź, cynk, mangan, żelazo, fluor, selen, chrom.

– Makroelementy to składniki, które występują w ludzkim organizmie w większych ilościach, a tym samym zapotrzebowanie na te sole mineralne jest większe. W tej grupie znajduje się między innymi wapń, sód, fosfor, magnez i potas.

Niedobór lub nadmiar tych składników prowadzi do zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zbilansowana dieta, to gwarancja tego, że wszystkie niezbędne sole mineralne będą dostarczane w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem.

Jak pokryć niezbędne zapotrzebowanie organizmu na sole mineralne?

Wszystkie mikro- i makroelementy mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sole mineralne odgrywają bardzo ważną rolę. Należy zadbać o to, by każdy posiłek był bogaty w składniki korzystnie wpływające na organizm. Wśród najważniejszych składników mineralnych wymienia się wapń, który ogrywa bardzo ważną rolę w budowaniu szkieletu. Jego doskonałym źródłem jest mleko i jego przetwory oraz jaja. Fosfor odpowiedzialny za mocne zęby i kości można znaleźć m.in. w mięsie. Sód i potas odpowiadają za prawidłową gospodarkę wodną organizmu. By ją wspomóc, warto unikać dużych ilości soli, a często sięgać po pomidory, banany i ziemniaki. Sole mineralne występują w wielu owocach, różnych rodzajach mięsa, rybach, owocach morza, podrobach, roślinach strączkowych czy produktach pełnoziarnistych. W przypadku większego zapotrzebowania organizmu na sole mineralne warto sięgnąć po suplementy diety, których skład łączy w sobie wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki.