Mało znany kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy (caprylic acid) jest stosunkowo mało znaną substancją, jednak ze względu na swoje prozdrowotne właściwości pojawił się na rynku suplementów diety jako samodzielny produkt.

W naturze jest on składnikiem różnych olejów roślinnych (m.in. kokosowego, palmowego), tłuszczu zwierzęcego kóz, owiec oraz mleka koziego i króliczego. Natomiast w przemyśle jest wykorzystywany jako dodatek zapachowy do ciast, lodów, serów i budyniu.

Pozytywne właściwości kwasu kaprylowego obejmują przede wszystkim silne działanie przeciwgrzybiczne. Substancja ta skutecznie zwalcza dolegliwości grzybicy pochwy, skóry, stóp, paznokci, przewodu pokarmowego oraz pleśniawek jamy ustnej u małych dzieci. Potrafi w ciągu dwóch tygodni zmniejszyć ilość Candida Albicans o 90%.

Kwas kaprylowy wykazuje również skuteczne właściwości antybakteryjne. Według amerykańskich naukowców zwalcza on kilka rodzajów bakterii m.in. Escherichię Coli oraz gronkowca złocistego. Jest pomocy w leczeniu zakażeń cewki moczowej, zapalenia pęcherza czy odmiedniczkowego zapalenia nerek.

Kolejną zaletą kwasu kaprylowego jest wspomaganie kuracji dość powszechnej choroby naszych czasów – zespołu jelita drażliwego. Związek ten ma właściwości przeciwzapalne i regenerujące, odbudowuje nadwyrężony nabłonek jelitowy, a także likwiduje wrzody. Ponadto, kwas kaprylowy leczy biegunki, zarówno ostre, jak i przewlekłe.

Osoby odchudzające się również mogą skorzystać z dobrodziejstw tego związku, ponieważ zmniejsza on apetyt. Kwas kaprylowy daje sygnał nasycenia ośrodkowi sytości w mózgu, ułatwia wiec rezygnację ze słodyczy i przekąsek.

Kwas kaprylowy można spożywać samodzielnie albo w połączeniu z innymi przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi substancjami jak olejek z oregano czy olejek grejpfrutowy. Połączenie tych składników wzmocni ich prozdrowotne właściwości. Kwas kaprylowy można również zażywać razem z naturalnym antybiotykiem – czosnkiem.

Związek ten jest także wykorzystywany w kosmetyce do produkcji kremów stosowanych na skórę, ponieważ wykazuje właściwości przeciwtrądzikowe. W aptece spotkamy się z kwasem kaprylowym jako składnikiem globulek dopochwowych o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym.

Substancja ta jest również dodawana do pasz zwierząt gospodarskich w celu ochrony przed grzybami i bakteriami.

Kwas kaprylowy wykazuje pozytywne działanie na organizm, jednakże nie powinien być długotrwale stosowany, ponieważ może podnieść poziom złego cholesterolu, ciśnienia tętniczego, a także spowodować większą krzepliwość krwi.

Związek ten jest niewskazany dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, a także dla osób zmagających się z chorobami wątroby oraz zaburzeniami ciśnienia tętniczego.