Ochrona produktów spożywczych przed utratą jakości, psuciem i gniciem jest jednym z najważniejszych elementów przechowywania warzyw i owoców. W tym celu stosuje się komory chłodnicze. Czym się charakteryzują i w jakich przypadkach sprawdzają się najlepiej?

Gdzie stosuje się komory chłodnicze?

Działanie komór chłodniczych jest stosunkowo proste – produkty umieszcza się w komorze próżniowej, która obniża ciśnienie otoczenia. Następnie można zaobserwować odparowanie wody z produktu oraz obniżenie jego temperatury powierzchniowej do około 2-4 stopni. Para wodna usuwana jest w postaci ciekłej na skraplaczu lub w postaci gazowej z użyciem pomp próżniowych.

Dzięki temu żywność nie traci cennych wartości odżywczych oraz nie jest narażona na zepsucie. Pozwala to również na oszczędność energii i wydłuża czas przydatności do spożycia. To rozwiązanie najlepiej sprawdza się w przypadku owoców oraz warzyw liściastych o stosunkowo wysokiej powierzchni i niewielkiej masie, takich jak sałata, seler naciowy czy szpinak. Nadaje się również do ochrony produktów szczególnie wrażliwych, takich jak grzyby czy cięte kwiaty.

Komory chłodnicze znajdują zastosowanie w chłodniach i mroźniach wszędzie tam, gdzie sprzedaje się świeże produkty żywnościowe i przygotowuje się z nich posiłki: lokalach gastronomicznych, sklepach czy hotelach.

Zalety komory chłodniczej

Przede wszystkim, korzystając z komory chłodniczej możemy ograniczyć koszty związane z tradycyjnym schładzaniem produktów oraz wyrzucaniem nienadających się do spożycia owoców i warzyw, dzięki wydłużeniu ich terminu przydatności. Duży zakres wymiarów urządzenia oraz możliwość wyboru zakresu temperatur sprawiają, że urządzenie można dostosować do niemal każdych warunków i potrzeb.

Wysoka jakość materiałów użytych do produkcji próżniowych komór chłodniczych sprawia, że są one niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne i czynniki chemiczne. Dzięki temu zakup urządzenia jest jednorazowym wydatkiem i pozwala cieszyć się bezawaryjnym działaniem przez wiele lat.