Pellet to wysokoenergetyczne paliwo, dzięki któremu możliwe jest ekonomiczne, a jednocześnie bardzo wygodne ogrzewanie pomieszczeń.

Pellet sprzedawany jest w poręcznych, piętnastokilogramowych workach, ponadto nie brudzi i nie wydziela nieprzyjemnego zapachu, co powoduje, że przechowywanie paliwa, jak i korzystanie z kotłów na pellet nie jest uciążliwe. Kotły na biomasę pracują niemal bezobsługowo przez długi czas. Oczywiście istotna jest tutaj jakość paliwa, bowiem pellet niskiej jakości może powodować zapychanie się podajnika i nieustanne zapełnianie popielnika. Zatem, jak rozpoznać dobry pellet?

Rodzaj surowca i przebieg procesu produkcyjnego

Pellet zaliczany jest do biomasy, czyli grupy paliw powstałych z produktów (lub odpadów poprodukcyjnych) pochodzących z rolnictwa, leśnictwa i dziedzin pokrewnych. W Polsce największą popularność zdobył pellet drzewny. Surowiec do produkcji pelletu drzewnego pozyskiwany jest z tartaków i rozmaitych zakładów przetwórstwa drzewnego – zewnętrznych, bądź należących do producenta pelletu.

Jeżeli firma, która zajmuje się wytwarzaniem pelletu, prowadzi własny tartak, ma wpływ na przebieg całego procesu produkcyjnego, zaczynającego się od korowania kłody drewna. Producent pelletu ma pewność, że pozyskiwany surowiec pochodzi z drewna zdrowego i wolnego od zanieczyszczeń, oraz że wśród opadów drzewnych nie znalazły się odłamki materiałów drewnopodobnych. Pamiętajmy, że dobry pellet może powstać wyłącznie z odpowiednio wyselekcjonowanego, czystego surowca, dlatego chcąc kupić opał wysokiej jakości, warto sprawdzić, czy producent prowadzi własny tartak i podaje podstawowe informacje na temat przebiegu procesu produkcyjnego.

Jak rozpoznać dobry pellet?

Niezależnie od tego, z jakich źródeł planujemy pozyskać opał na sezon grzewczy, warto zabrać się za to nieco wcześniej i w pierwszej kolejności zamówić jeden lub dwa worki pelletu do przetestowania. Test zaczyna się od sprawdzenia, jak wiele popiołu i pokruszonego granulatu znajduje się w worku z pelletem. Oczywiście im mniej, tym lepiej. Dobrej jakości pellet charakteryzuje się niewielką zawartością popiołu. Natomiast granulki mają jednakowy kształt i wielkość, i nie kruszą się pod wpływem lekkiego dotyku. Granulat powinien charakteryzować się również jednolitą barwą i równą powierzchnią. Pellet powstaje ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych, dlatego występowanie grudek może rodzić obawę, że proces produkcyjny nie został należycie skontrolowany.

Oczywiście nie trzeba dodawać, że dobry pellet rozpoznamy przede wszystkim po tym, w jakim sposób się spala. Jeżeli nie spieka się, nie powoduje problemów z podajnikiem i nie zapełnia popielnika w błyskawicznym tempie, możemy pokusić się o złożenie większego zamówienia w hurtowni pelletu.