Jaglak czekoladowy – jak wykorzystać go w deserach typu finger food?

Szybkie i proste w przygotowaniu przekąski niewielkich rozmiarów, które wystarczają na jeden bądź dwa kęsy to tzw. finger food. Tego typu jedzenie, które świetnie sprawdza się na wszelkiego typu spotkaniach, domówkach, uroczystościach. Nadaje się na eleganckie bankiety, wesela, konferencje, ale także spotkania w gronie znajomych. Wśród słodkich propozycji finger food znajdują się ciastka, makaroniki oraz warstwowe desery w niewielkich pojemniczkach. Jak do ich przygotowania wykorzystać pyszny jaglak czekoladowy, który ma w swojej ofercie marka Galicia. Oto nasza pyszna, malinowa propozycja.

Finger food – co musisz wiedzieć?

Przekąski finger food to niewielkie desery lub przystawki, które umożliwiają skosztowanie wszystkich dań i deserów, bez nadmiernego objadania się nimi. To rozwiązanie, które pięknie i dostojnie prezentuje się na słodkich stołach, stołach bankietowych, standach i wielu innych.

Jaglak czekoladowy – dlaczego warto dodać ten batonik do swojego deseru?

Przede wszystkim jaglak czekoladowy jest niesamowicie smacznym, wykonanym z najwyższej jakości składników batonem zbożowym. Został zrobiony na bazie z prosa ekspandowanego. W jego składzie znajdziecie najlepszą mleczną czekoladę, prawdziwe gorzkie kakao oraz miód, który nadaje mu głębi i słodyczy. To rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają czasu na przyrządzanie drugiego śniadania lub przekąski. Dzięki niemu są w stanie dostarczać organizmowi cenne składniki, bez rezygnowania ze swojego tempa życia. Ten, jak i pozostałe batony, które można znaleźć w ofercie Piekarni Galicyjskiej, są wypiekane pod czujnym okiem doświadczonych piekarzy. Jego smak Was zachwyci – musicie skosztować!

Tartaletki czekoladowe z malinami, mascarpone i jaglakiem czekoladowym

Truskawki i borówki przestały już być powoli widoczne na przydrożnych straganach. Coraz częściej widujemy na nich późne, jesienne maliny, których żal byłoby teraz nie wykorzystać. Co zatem z nich przygotować? Tartaletki czekoladowe z pysznym kremem mascarpone i świeżymi malinami są naszym zdaniem pomysłem idealnym! Pyszne i eleganckie. Będą pięknie prezentować się na słodkim stole w trakcie wesel, urodzin, roczków, chrzcin i nie tylko. Do ich przygotowania, poza foremki do tartaletek, potrzebujecie:

  • 6 batoników Jaglak Czekoladowy marki Galicia
  • Masło
  • Śmietana 36% (1 opakowanie)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Bita śmietana w proszku tzw. śmietan-fix (dostaniecie ją w każdym sklepie spożywczym)
  • Serek mascarpone (1 opakowanie)
  • Maliny

Przygotowanie deseru

Przygotowanie deseru zacznijcie od zmielenia na mąkę, kupionych uprzednio batoników – jaglak czekoladowy. Tak przygotowane batoniki pomieszajcie dokładnie z rozpuszczonym masłem – użyjcie około 150 gram. Przygotowaną masą wyłóżcie dokładnie foremki, a następnie schowajcie je do lodówki, by masło zastygło ponownie. Zastanówcie się nad wybraniem foremek silikonowych, dzięki którym późniejsze wyjęcie deseru będzie zdecydowanie łatwiejsze. Gdy spody naszych tartaletek się chłodzą, najwyższy czas wziąć się za przygotowanie kremu. Ubijcie śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Ten ostatni dodatek jest swego rodzaju usztywniaczem do śmietany, więc warto go dodać, gdy planujecie podawać deser w ciepły cień. W oddzielnej misce miksujemy serek mascarpone, a następnie dodajemy do niego – delikatnie i powoli – bitą śmietanę. Tak przygotowanym kremem możecie wyłożyć zastygnięte tartaletki. Ostatni krok to dekoracja. Cały krem przykryjcie świeżymi, idealnie kwaśnymi malinkami, które będą perfekcyjnym dopełnieniem maksymalnie słodkiego kremu. Gotowe? Zatem nie ma na co czekać! Najwyższy czas, by przygotowany deser wystawić na stół i zaserwować gościom.