Obecnie, gdy producenci oferują nam ogromną ilość różnych rodzajów herbat, jesteśmy bardziej świadomi, którą warto kupić i spożywać. Smakosze za najlepsze herbaty uważają produkty premium. Aby więc zadbać o kubki smakowe klientów, właściciele lokali gastronomicznych umieszczają w swojej ofercie właśnie tego typu produkty. Co więc sprawia, że są tak wyjątkowe i dlaczego uważa się je za najlepsze herbaty?

Herbaty premium to nic innego jak herbaty wysokiej jakości, pełne wyrazistego smaku, tworzone z dbałością o szczegóły. Najczęściej są one wybierane przez właścicieli hoteli, czy restauracji. Dla amatorów herbaty, którzy piją ją na co dzień, jednak nie zagłębiają się zbytnio w jej walory smakowe i wizualne, rozpoznanie dobrej herbaty premium może być dość problematyczne. Czy wyznacznikiem jakościowym herbaty może być jej cena? Nic bardziej mylnego. Chcąc zapewnić swoim gościom najlepszy produkt właściciele firm gastronomicznych powinni zwrócić uwagę na wiele innych właściwości tego napoju. Herbatę premium wyróżnia bowiem wyrazisty zapach i smak, który nie wiąże się z wysoką ceną.

Jak rozpoznać prawdziwą herbatę premium i co ją wyróżnia?

Chcąc wybrać prawdziwą herbatę premium, która będzie smakować wszystkim klientom restauracji czy hotelu, musimy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. W ocenie jakości napoju będzie liczyć się przede wszystkim gust klienta, gdyż nie ma jednego określonego rodzaju dobrej herbaty premium. Najważniejszą kwestią przy wyborze będzie więc smak. Najlepsza herbata to taka, która najlepiej smakuje danej osobie. Wydaje się to być banalne, ale nie ma na świecie mieszanki, która zasmakuje każdemu. Z tego powodu warto posiadać w swojej ofercie kilka rodzajów herbat premium tak, aby każdy klient mógł znaleźć coś dla siebie. Drugą kwestią przy wyborze herbaty premium jest jej forma. Jeśli chcemy, aby klienci mogli rozkoszować się smakiem mieszanki jak najlepszej jakości, powinniśmy zdecydować się na herbatę liściastą lub sypaną, gdyż herbaty w torebkach nie wyróżniają się wyrazistym smakiem i aromatem. Jak mówi specjalista z firmy Meinlcoffee.com: ,,Ważnym czynnikiem, który pozwoli rozpoznać herbatę dobrej jakości jest także jej zapach. Jeśli po otwarciu opakowania wydobywa się z niego świeży, intensywny, mocno herbaciany aromat, oznacza to, że susz był dokładnie przygotowany i jest to produkt najwyższej jakości. Herbaty, które nie wydzielają żadnego zapachu po otwarciu, należy natomiast omijać.” Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty, można stwierdzić, że herbata premium to produkt wyróżniający się smakiem i mocnym aromatycznym zapachem. Wysoka jakość herbaty może jednak dla każdego oznaczać zupełnie coś innego. Jedni powiedzą, że jest to cena, a pozostali, że egzotyczny kraj pochodzenia.