Ochrona żywności to zagadnienie kluczowe dla firm z branży spożywczej. Bez niej istnieje ryzyko wprowadzenia na rynek potencjalnie niebezpiecznych produktów, ale także skażenia ich przez strony trzecie. Jakie są główne cele food defense i dlaczego niosą one korzyści dla firm?

Konieczność stosowania food defense

W Europie tylko firmy eksportujące do USA mają obowiązek wprowadzić system bezpieczeństwa żywności, jednak coraz częściej bardziej świadomi przedsiębiorcy decydują się na wdrożenie norm z własnej inicjatywy. Dlaczego? Ponieważ daje im to wiele korzyści, takich jak:

  • poprawa wizerunku,
  • ułatwiona współpraca z zagranicznymi firmami,
  • przyspieszone procedury związane z handlem zagranicznym,
  • dostęp do nowoczesnych narzędzi,
  • możliwość kontrolowania swoich dostawców.

Prewencyjne środki nadzoru w bezpieczeństwie żywności stosowane są w celu dokładniejszej kontroli, której podlegają towary spożywcze. Pozwalają one zminimalizować koszty związane ze stratami i wycofywaniem wadliwych partii produktów. Długoterminowo przyczyniają się do lepszej sytuacji finansowej w przedsiębiorstwie, więc warto w nie inwestować. Profesjonalne kursy z tego zakresu są dostępne na stronie https://szkolenia.bureauveritas.pl/.

Po co istnieje food defense?

Towary spożywcze wprowadzane do obrotu mogą podlegać atakom biologicznym, chemicznym lub radiologicznym. Nie zawsze są to jednak zabiegi umyślne, chociaż trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że bioterroryzm może obecnie wyrządzić ogromne szkody. Przeważnie jednak skażenie żywności wynika z zaniedbania i błędów ludzkich.

Programy food defense to strategie wdrażane przez firmy, ponieważ dzięki nim możliwe jest uniknięcie takich problemów. Jasno określone cele, procedury i sposoby działania pomagają pracownikom stosować wszystkie niezbędne środki ostrożności. To z kolei niweluje ryzyko błędów zarówno podczas produkowania żywności, jak i jej magazynowania, przewożenia i sprzedawania.